Zonta Gouda ondersteunt multiculturele groep vrouwen bij leerwerktraject

Zonta staat voor de verbetering van de positie van vrouwen. In dat kader is door tussenkomst van Zonta club Gouda in september 2017 weer een groep van negen kleurrijke vrouwen gestart met een leerwerktraject van Tafelvanzeven. Alle vrouwen die deelnemen hebben een passie voor koken.

Het leerwerktraject duurt 9 maanden en leidt op voor het certificaat HACCP en het diploma Sociale Hygiëne. De theorielessen zijn in het Nelsen Mandela Centrum in Gouda. Voor de praktijklessen en cateringopdrachten gaan de vrouwen naar Rotterdam.  Ze lopen stage in het restaurant van zorginstelling Laurens in Rotterdam. Zonta Gouda begeleidt en ondersteunt de groep, financieel en ‘hands on’.

De deelnemers zijn vrouwen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Niet alleen het behalen van het certificaat is belangrijk. De vrouwen leren ook veel van elkaar, er ontstaan vriendschappen, ze leren samen te werken en hun taalvaardigheid in het Nederlands gaat vooruit.  Belangrijk uitgangspunt van Tafelvanzeven is dat een groep uit vrouwen met zoveel mogelijk verschillende nationaliteiten bestaat. Hierdoor worden zij uitgedaagd Nederlands met elkaar te praten. De huidige groep bestaat uit vrouwen uit Oeganda, Vietnam, Marokko, Ghana, Nigeria, Burundi en Turkije. Ze wonen in Waddinxveen, Gouda en Schoonhoven. Door ‘tafelgesprekken’ leren de vrouwen hun verhaal te vertellen. Daarmee wordt hun zelfvertrouwen vergroot en leren zij beter voor zichzelf op te komen.