Orange the World in Gouda 2021

Gouda doet samen met 150 Nederlandse gemeentes voor de vierde maal mee aan de actie Orange the World, waarbij overal ter wereld markante gebouwen oranje zullen kleuren. Daarmee komt letterlijk de spotlight op het -vaak verborgen- geweld en laten we zien de strijd tegen geweld tegen vrouwen te steunen.

Van 25 november (internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) tot 10 december 2021 (internationale mensenrechten-dag) wordt actiegevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Deze actie wordt ondersteund door UN Women, de Soroptimisten en Zonta.

Jaarthema Preventie

Campagne Orange the World van Soroptimisten-Gouda en Zonta-Gouda

De Goudse serviceclubs Soroptimisten-Gouda en Zonta-Gouda doen dit jaar met de volgende acties tussen 25 november en 10 december 2021 mee aan de campagne:

Oranje verlichten van markante Goudse gebouwen
Op 25 november worden in het kader van de campagne maar liefst negen markante Goudse gebouwen oranje aangelicht. De volgende gebouwen doen mee:
de toren van de Sint-Jan, het Oude Stadhuys, Cultuurhuis de Garenspinnerij, de Chocoladefabriek, Arti Legi, Cinema Gouda, De Waag, de Lichtfabriek en So What. Museum Gouda hangt ter ondersteuning van de campagne op 25 november de Orange the World-vlag uit.

Ronde tafelgesprek ‘Preventie van geweld tegen vrouwen in Gouda’
Op 25 november a.s. vindt een ronde tafelgesprek plaats met een wijkagent, straatadvocaat, ervaringsdeskundige en een officier van justitie. RTV Gouwestad maakt een opname die in december wordt uitgezonden en via YouTube te zien zal zijn.

Orange the World-vlag bij het Huis van de Stad
Wethouder Corine Dijkstra zal op maandag 29 november om 12.30 uur de Orange the World-vlag bij het Huis van de Stad ophangen en een korte speech houden over het belang van de preventie van geweld tegen vrouwen en de campagne Orange the World. Mariëtte Giessen (presidente Soroptimisten – Gouda) en Yvonne Stoevelaar (presidente Zonta – Gouda) zullen ook een bijdrage leveren.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs

45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is de Orange the World

campagne in het leven geroepen door de Verenigde Naties. In 2021 is het thema van de

campagne Preventie. De oplossing voor het voorkomen van geweld tegen vrouwen wordt

vaak gezocht bij vrouwen zelf, maar mannen en jongens kunnen het verschil maken en

daarom moeten zij zich juist uitspreken. Daarom vragen we dit jaar aandacht voor:

Wat is jouw rol in het stoppen van geweld tegen vrouwen?

Orange the World online
Bekende Gouwenaars en mensen die in hun dagelijkse werk- of leefomgeving te maken hebben met geweld tegen vrouwen hebben een videoboodschap opgenomen over het belang van preventie en de reden waarom zij de campagne ondersteunen waaronder Sharon Kim, de presidentes van de Soroptimisten en Gouda en de stichting Gouds Vrouwennetwerk.